• Hem
  • ”Det är bara Vä...
Internt

”Det är bara Vänsterpartiet som kritiserar kapitalismen”

Alexander Johansson är 25 år och kommer från Skene, som ligger ganska nära Borås. De var fyra syskon i familjen. Han hade en bra uppväxt, berättar han. 

– Mina föräldrar flyttade från Bergsjön i Göteborg, till Skene 1992. Mamma jobbar som undersköterska inom vården och pappa är förtidspensionerad, men arbetade tidigare som banarbetare inom Göteborgs spårvägar.

Alexander själv har flyttat ut i omgångar, men nu går flytten snart till Hindås tre mil utanför Göteborg tillsammans med flickvännen.

Från kilskrift till paketterminalen

– Tidigare studerade jag religionsvetenskap vid Göteborgs universitet men har sedan gymnasiet haft ett intresse för forntida kulturer, därför bar det av till Uppsala för att studera assyriologi. Jag har lärt mig att grundligt läsa och analysera akkadiska  och sumeriska, som är de äldsta språket i man känner. Det är helt två skilda språk men båda använder sig av kilskrift, vilket jag kan läsa hjälpligt. Det krävs att man har lexikon och ordböcker till hands. Bara ny-assyriska har cirka 600 skrivtecken.

På jobbfronten är det rätt magert, berättar han, det är först om man doktorerar som man kan livnära sig på assyrologi och religionsvetenskap. När Alexander pluggade var han också aktiv i Vänsterns studentförbund.

– Mitt intresse för religion och historia kommer från pappa. Han pratade väldigt mycket om gamla bokklassiker och brukade läsa för oss när vi var barn. Jag minns inga titlar, jag minns bara att han satt och läste för oss. Jag var för liten för att förstå allt.

Just nu jobbar Alexander på paketterminalen på PostNord som ligger i Landvetter. Det kan verka som ett stort hopp, från att tyda kilskrift till att sortera paket. Eller så är det inte det. Det är i varje fall ett bevis för att arbetarrörelsen har gett möjligheter till sina egna att få både biljett och returbiljett till högre studier. För 75 år sedan hade det förmodligen varit omöjligt för en kille från arbetarklassen, då fanns bara ett rakt spår till postpaketen.

Fackligt aktiv

Nu är Alexander fackligt aktiv i SEKO, han är förtroendevald och sitter i styrelsen för den lokala klubben sedan 2014.

– Jag är ansvarig för politiska frågor som kan vara viktiga för den fackliga organisationen. Sedan har jag även hand om jämställdheten på arbetsplatsen. Jag kan vara den som folk kommer till om någon behandlas olika på grund av kön, men jag kan också lyfta frågorna själv. Oftast är det ju lönefrågor det handlar om.

Annars sorterar Alexander paket på deltid mellan klockan tre på eftermiddagen till kvart i nio på kvällen. Det är påtvingad deltid, det finns inga heltider att få. På en heltid tjänar man 21 400 kronor före skatt.

– Åtta timmar på den här typen av jobb är å andra sidan väldigt länge, det är tungt, säger Alexander. Här borde det verkligen vara sex-timmarsdag som gäller.

Tufft att klara sig på deltid

– Men deltid är tufft ekonomiskt, jag får ut 12-13 000 kronor efter skatt, det är svårt att klara sig på det. Och min flickvän jobbar också där, så hon tjänar lika mycket – eller  lite kanske man ska säga.

Om framtiden är svårt att veta, säger han, men förhoppningsvis har jag hunnit utbilda mig till något annat. Men jag fortsätter gärna att arbeta fackligt.

Fantasy och Mao

Alexander har också ett stort läsintresse och tittar mycket på film.

– Just nu läser jag Fantasy, så nu är det sista delen i Mörka tornet av Steven King som gäller. Nästa blir nog något politiskt, kanske något av John Steinbeck eller Mao Tse-tung, som jag också läst en del av.

Bästa filmerna är Spirited Away, Iron Man och En oväntad vänskap.  

Nu har du gått med i Vänsterpartiet, varför?

– Ja, jag gick med 1 juni, så det var en fin start på sommaren, säger han skämtsamt.

– Anledningen är nog att jag vill få mer kött på bena, jag vill lära mig mer om det fackliga arbetet och i min tur sprida kunskap och klassmedvetenhet till andra.

Jämställdheten och de feministiska frågorna är också viktiga för Alexander. Där är fortfarande väldigt stora sociala skillnader, säger han.

– Sedan tycker jag det är viktigt att bedriva systemkritik. Det är ju bara Vänsterpartiet som kritiserar kapitalismen som det otroligt orättvisa system det är. Det lockade mig att bli medlem.