• Hem
  • Den svenska reg...
Pressmeddelanden

Den svenska regeringen måste agera för att rädda assyrierna

På morgonen den 23 februari gick terrorgruppen IS/Daesh till väpnad attack mot flera assyriska byar i Syrien. Många av invånarna fördes bort som gisslan. Risken för massmord och förslavande är nu överhängande.
– Vänsterpartiet är djupt oroade och kräver att den svenska regeringen och det internationella samfundet tar omedelbara initiativ för att skydda den assyriska befolkningen i Syrien och Irak, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

För två dagar sedan attackerade terrorgruppen IS/Daesh flera assyriska byar och städer längs floden Khabour i provinsen Hassake i Syrien. Invånarna försökte fly för sina liv, men många hann inte undan och redan har många kvinnor, barn och äldre förts bort. Risken för övergrepp och massmord är stor och ökar för varje timme som går. Den tid som världssamfundet har på sig att agera är utmätt.
– Vänsterpartiet fördömer terrorattackerna och är vi djupt oroade över säkerheten för de civila som hålls som gisslan av IS, säger Hans Linde.
– Vi uppmanar den svenska regeringen att omedelbart agera, i FN och EU, för assyrierna, syrianerna, kaldeérna, yezidier och andra minoriteter som hotas av IS. Vapenleveranser och tillströmningen av kombattanter till IS måste stoppas. De krafter som understödjer IS måste sättas under starkt tryck. Sverige bör agera inom EU och FN för att sanktioner införs mot de individer, organisationer och stater som förser IS med resurser och vapen. Grannländerna måste dessutom förmås att kontrollera sina gränser och förhindra att ytterligare kombattanter kan ansluta sig till IS, säger Hans Linde.

För 100 år sedan utfördes ett folkmord på assyrier/syrianer, kaldeéer, armenier och pontiska greker i dåvarande Ottomanska riket. 2010 var Vänsterpartiet med och drev igenom att Sveriges riksdag erkände folkmordet.
– Huvudskälet till att vi krävde ett svenskt erkännande av folkmordet 1915 var att vi ser att vi har ett ansvar att lära av historien, att tillsammans arbeta för att vi aldrig igen får stå passiva medan ett folkmord genomförs i Mellanöstern. Tyvärr ser vi idag att historien återupprepar sig, säger Hans Linde.