• Hem
  • CSN-lån för kör...
Pressmeddelanden

CSN-lån för körkort kan sänka arbetslösheten

I många fall krävs körkort för att få jobb. En körkortsutbildning kan dock vara dyr och det har alltmer blivit en klassfråga vilka unga som har råd att skaffa körkort. Därför föreslår Vänsterpartiet att det ska bli möjligt att ta CSN-lån för körkortsutbildning.

Idag finns det enligt SCB 108 000 lediga jobb i Sverige. En anledning till att arbetsgivarna har svårt att hitta någon att anställa är att de sökande saknar rätt utbildning. Ett vanligt problem för de som söker jobb är att de saknar körkort.

– Det är väldigt många jobb idag som kräver körkort. Det krävs ofta om man ska jobba i hemtjänsten eller som tidningsbud eller om man ska pendla till en annan ort. Och många arbetslösa kan inte söka de jobben bara för att de inte har körkort, säger Jonas Sjöstedt.

Förslaget är ett av de krav Vänsterpartiet driver i budgetförhandlingarna med regeringen. Det innebär att det ska vara möjligt att låna maximalt 25 000 kronor för att ta B-körkort. Enligt förslaget ska vem som helt oavsett ålder och utbildning kunna ansöka om lånet.

– Det här gör att människor som idag går arbetslösa kommer att kunna försörja sig och betala skatt. Vi kommer att kunna få ned arbetslösheten. Vi vill att människor ska kunna ta jobb och därför vill vi lyfta bort ett hinder, säger Jonas Sjöstedt.

Satsningen som Vänsterpartiet föreslår är på 500 miljoner kronor per år, vilket skulle räcka till lån för omkring 250 000 personer per år.

För mer information:

Pressekreterare Karl Lindberg 072-576 56 57

Vänsterpartiets presstjänst 070-620 00 64