• Hem
  • Bordningen av S...
Pressmeddelanden

Bordningen av Ship to Gaza ännu ett övergrepp mot prövad befolkning

 

Ship to Gaza bordades inatt av israelisk militär på internationellt vatten. Båten stoppades 97 sjömil från destinationen i Gazas hamn och samtliga ombord kommer under det närmaste dygnet att transporteras till den israeliska hamnstaden Ashdod.

– Det är provocerande men tyvärr inte förvånande att Israel än en gång stoppar en humanitär transport till ett folk som lever under en illegal blockad. Det är ännu ett övergrepp mot Gazas hårt prövade befolkning, säger Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson

Utsattheten är mycket stor i Gaza, inte minst saknas det medicinsk utrustning på sjukhusen. Ship to Gaza, som är en ombyggd fiskebåt, var lastat med just medicinsk utrustning och dessutom solcellspaneler. 12 000 hus förstördes eller skadades på grund av Israels militära attacker 2014 och infrastrukturen, inklusive Gazas enda elektricitetsverk liksom elnätet, vatten- och sanitetsfaciliteter och telekommunikationsnätet, åsamkades allvarliga skador.

På Twitter skriver Jonas Sjöstedt:

”Så beter sig en arrogant ockupationsmakt”.

– Sverige behöver nu agera för att alla deltagare släpps fria, att man lämnar tillbaka skeppen och att lasten får nå sin slutdestination, säger Hans Linde.

 

För mer information:

Hans Linde:

070-290 07 40

Vänsterpartiets presstjänst:

070-620 00 64