• Hem
  • Bankerna ska in...
Pressmeddelanden

Bankerna ska inte vara gynnade skattemässigt – pengarna behövs till välfärden

Idag föreslår bankutredningen en skatt på banker och finansbranschen som ska drivas igenom före nästa val. Förslaget kommer ursprungligen från Vänsterpartiet och grunden är att banksektorn är mycket gynnad jämfört med andra områden, i och med att den är momsbefriad.
–  Svenska banker gör väldigt stora vinster, medan svensk välfärd verkligen behöver mer resurser för att förbättra kvalitet och anställa fler. Det är ett otillbörligt förhållande som måste ändras så att bankerna bidrar mer till vår vård, skola och omsorg, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. 

Svenska banker gör en vinst på drygt 80 miljarder kronor och Riksbankens beräkningar visar också att bankerna i genomsnitt har tjänat 26 miljarder per år för att staten antas garantera deras förluster och inte tillåter dem att gå i konkurs.
–   Dessa enorma övervinster visar tydligt att det finns utrymme för en bankskatt som inte drabbar kunderna. Det är ägarna som ska beskattas. Vi är glada för att bankutredningen nu kommer med ett angeläget förslag för ekonomisk jämlikhet, som Vänsterpartiet har drivit igenom, säger Ulla Andersson.

För mer information:

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)
Vänsterpartiets presstjänst
070-620 00 64