• Hem
  • Asyllagen slår ...
Nyheter

Asyllagen slår hårt mot hbtq-flyktingar

Det är en framgångsrik hbtq-rörelse som för 19:e gången samlas för Pride i Stockholm. År efter år har vi kunnat fira nya segrar. Men när vi samlas i år har vi i hbtq-rörelsen drabbats av ett av de hårdaste bakslagen på mycket länge. Den nya asyllagen slår hårt mot hbtq-flyktingar som kommer till Sverige. Det skriver Hans Linde och Christina Höj Larsen idag på Aftonbladet debatt.

Vi i hbtq-rörelsen har tillsammans infört rätt för samkönade par att inseminera och adoptera, fått en jämlik äktenskapslagstiftning och till slut avskaffat tvångssteriliseringarna av transpersoner. Man kan lätt känna att det svenska samhället bara kan gå i en riktning, att utvecklingen inte kan vändas. Men när vi samlas i år har vi i hbtq-rörelsen drabbats av ett av de hårdaste bakslagen på mycket länge.

Den 21 juni röstade riksdagen igenom en ny tillfällig asyllagstiftning. Den skapar otrygghet för de flyktingar som kommit till Sverige, splittrar familjer och tvingar fler flyktingar att ta den farliga vägen över Medelhavet när de lagliga vägarna begränsas. Men den nya asyllagen slår också hårt mot hbtq-flyktingar som kommer till Sverige.

Vi önskar att Pride 2016 bara skulle kunna vara en härlig fest för frihet, lust och kärlek. Men tyvärr är behoven större än på länge av politiska manifestationer för hbtq-personers rättigheter. När vi går i paraden på lördag så gör vi det för att lagen ska rivas, för att Sverige ska erbjuda hbtq-flyktingar trygga asylboenden och kunniga tolkar och att vårt land ska bli en fristad för den som flyr undan homo- och transfobi.

Läs hela artikeln på Aftonbladet Debatt