• Hem
  • Äntligen klubba...
Nyheter

Äntligen klubbas samtyckeslagen

Idag sker en stor feministisk seger då riksdagen kommer att rösta för att införa en samtyckeslagstiftning. Det är en fråga som Vänsterpartiet tillsammans med en stor mängd feminister, aktivister och föreningar har drivit på för att få igenom.

Det är ett stort och viktigt steg eftersom en samtyckeslag kommer innebära att ett ja alltid är ett ja och ett nej alltid är ett nej. Det är nu slut på domstolars jakt efter det perfekta brottsoffret som inte hade för kort kjol eller tron på att en man inte förstår vad ett nej betyder.

En våldtäkt är en våldtäkt oavsett om mannen förstått eller inte förstått om det var ett brott eller inte. Nu kommer det alltid krävas ett ja. Med ett oaktsamhetsbrott kan vi, utan att sänka beviskraven, få fler fällande domar.

En sådan lagkonstruktion fångar in fall där gärningsmannen borde ha förstått att han handlade på ett oförsvarligt sätt. Det är dags att sluta behandla män som idioter som inte förstår vad kvinnor säger när det kommer till sexuella relationer.

Den kommande samtyckeslagen och debatten som lett fram till den har också bidragit till att hela samtalsklimatet kring våldtäkter har förändrats.

Borta är pratet om att tjejer ska akta sig, inte vara för fulla, inte klä sig si och så. Istället befinner vi oss nu i ett samtal med barnen på förskolan att en kram måste börja med en fråga om den andra vill kramas. Alla vet vad samtycke är och betyder. Det är kanske den största segern i dag.

Men samtycke är inte den enda lösningen. Det behövs en bättre kompetens inom hela polisen om sexualbrott, att Nationellt forensiskt center snabbt kan säkra teknisk bevisning och att domstolarna inte dömer enligt gamla förlegade normer.

I budgetförhandlingarna med regeringen fick Vänsterpartiet igenom att Brottsoffermyndigheten ska informera om samtycke. Det var otänkbart för bara några år sedan. Det är så här samhällsförändringar sker, genom små steg och stundtals gigantiska kliv.

Som feminister vet vi att det fortfarande finns stora utmaningar kvar innan kvinnor kan leva sitt liv i frihet på samma sätt som många män kan.

Flera undersökningar visar att flickor och kvinnor medvetet eller omedvetet anpassar sitt liv på olika sätt på grund av rädsla för våld och kränkningar. Kvinnor tjänar sämre än män för samma jobb och har osäkra anställningsförhållanden som kan utnyttjas genom sexuella trakasserier.

Men idag passar vi på att njuta över att vi äntligen får en samtyckeslag!

Linda Snecker, rättspolitisk talesperson(V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk