• Hem
  • Alla ska ha råd...
Pressmeddelanden

Alla ska ha råd att vara med i a-kassan

Inför valet föreslår Vänsterpartiet en avdragsrätt för avgiften till a-kassan. Det presenterade Jonas Sjöstedt i sitt 1 maj-tal i Stockholm idag. Fler ska ha råd att vara med i a-kassan.

– Om få är med i a-kassan så leder arbetslöshet till fattigdom. Det ställer löntagare mot löntagare och sätter press nedåt på allas löner. Men om fler går med i a-kassan går vi åt andra hållet. Det gör det lättare att få upp lönerna för alla. Vi ska ha mer trygghet och starkare löntagare, sa Jonas Sjöstedt i sitt tal.

För en vanlig butiksanställd med Handels a-kassa skulle Vänsterpartiets förslag innebära att a-kassan kostade 400 kronor mindre om året.

Idag är mindre än 70 procent av arbetskraften medlemmar i en a-kassa. Bland unga är täckningsgraden ännu lägre. Om utvecklingen fortsätter urholkas förtroendet för systemet och arbetslöshetsförsäkringen förlorar i legitimitet.

– Högern gjorde sitt bästa för att förstöra a-kassan när de hade makten. Nu har vi förbättrat den igen, men det krävs mer. Alla ska ha råd att vara med i en a-kassa, säger Jonas Sjöstedt.

Den borgerliga regeringen tog bort avdragsrätten för avgifterna till fack och a-kassa. 1 juli 2018 återinförs avdragsrätten för fackföreningsavgiften efter krav från Vänsterpartiet. Men avgiften för a-kassan återstår.

– När jag talade på första maj för två år sedan lyfte jag kravet om avdragsrätt för fackavgiften. I sommar blir det verklighet eftersom vi har drivit det i budgetförhandlingarna. Nu vill vi gå vidare med avgiften till a-kassan. Båda behövs för att stärka löntagarna, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets förslag innebär en skattereduktion om 25 procent för avgift till arbetslöshetskassa. Förslaget beräknas kosta cirka 1,25 miljarder kronor per år.

Dela den här sidan:

Kopiera länk