• Hem
  • Aldrig igen ska...
Nyheter

Aldrig igen ska det bli nazisternas tid

Det blev rekord på RFSL:s Mångfaldsparad  i Almedalen idag. Nära 4000 hade mött upp för att manifestera tillsammans för kärleken och allas lika värde – och mot NMR, vars närvaro i Almedalen skrämt många men också bidragit till en tydligt skärpt motståndsvilja. En av talarna var Vänsterpartiets Christina Höj Larsen som betonade att nazisternas tid aldrig kommer att kunna komma tillbaka, om vi som är så många fler håller ihop.

Läs hela Christinas tal:

För en timme sen stod jag på en manifestation för ensamkommandes trygghet med föreningen ”vistårinteut”. Plötsligt omringades vi av nazister från Nordiska motståndsrörelsen.

Jag blev arg, ledsen. Och rädd. Men snabbt kom en massa människor och ställde sig som en mur mellan oss och nazisterna. Med sina kroppar och sin kärlek blockerade de deras hat. Och jag kände mig inte längre ensam. Inte längre rädd. 

Jag känner samma sak när jag tittar ut över alla er nu.

Jag är arg. Jag är arg för rädslan, hoten, hatet och våldet som tränger in i våra liv. De senaste dagarna har blottlagt den verklighet så många av oss lever i – en verklighet där hbtq-personer, feminister, rasifierade, funkisar och antirasister – ja, vi alla – utsätts för hat, hot och våld från ynkliga nazister. Det är vidrigt. Och det måste få ett slut.

Aldrig igen ska det bli nazisternas tid! För det är alla vi – tillsammans – som är Sverige.

Christina Höj Larsen

Men vänner – antirasister – låt oss inse att de nazister som nu tar plats hittar näring i det giftiga samtal som växer fram omkring oss.

När riksdagens talman säger att några av oss – samer, judar och romer – inte är svenskar.

När man tycker att det är rimligt att fundera på om militären ska sättas in i förorten.

När en stor del av partierna i riksdagen lägger skulden för vartenda samhällsproblem på dem som alldeles nyss kom hit på flykt undan krig, våld och terror.

När dem av oss som är sjuka eller arbetslösa eller behöver assistans ska utmålas som fuskare eller som människor vars själva möjligheter till ett värdigt liv kostar samhället för mycket.

Då göds nazisterna. Då finner de näring att tro att deras tid av hat och våld är nu. Att de ska agera.

Men vårt budskap är tydligt: Aldrig igen ska det bli deras tid!

Och vi kräver – vi kräver – en polis som verkligen använder lagen för att skydda oss.

En polis som inte sätter nazisters yttrandefrihet framför vår.

En polis som förstår att om de ger tillstånd för nazister att demonstrera utanför RFSL:s lokal, då är det ett passivt hot som gör att några av oss inte kan vara här.

En polis som förstår att vissa platser och datum är symboliskt viktiga, och inte låter nazister lägga beslag på dem och tränga undan oss andra. Antingen måste polisen agera – eller också måste lagstigning skärpas. Men som det är nu kan det inte få fortsätta!

Det här handlar inte bara om den här veckan och Almedalen. Det handlar om våra liv överallt i Sverige – i Ludvika, Kärrtorp, Västerås och Tensta.

Nazisterna ska veta – och känna – att de inte är välkomna att skrämma och hota, någonstans eller någon dag. Det är allas vårt ansvar att visa det, varje dag och överallt. Tillsammans.

Därför ska vi vara varandras trygghet. Aldrig igen ska det bli nazisternas tid! För det är alla vi – tillsammans – som är Sverige.

Dela den här sidan:

Kopiera länk