Budgetkrav: 10 000 sommarjobb


Vänsterpartiet föreslår i vårändringsbudgeten att det avsätts 105 miljoner som kommunerna ska kunna ansöka för att ge unga sommarjobb. Pengarna beräknas räcka till cirka 10 000 sommarjobb.
– Att få sommarjobb är viktigt för att ge unga människor sin första arbetslivserfarenhet och en möjlighet att med en första lön kunna göra saker man själv har önskat sig. Det här är ett budgetförslag helt i linje med vad Vänsterpartiet tycker är viktigt; en ekonomi som är bra för alla, inte bara för några, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i Vänsterpartiet.

Lönerna för de nya sommarjobben följer Kommunals rekommendationer; den som är under 18 år ska lägst tjäna 69 kronor i timmen och den som är över 18 år ska lägst tjäna 84 kronor i timmen.
–   Många kommuner har redan ambitiösa program för sommarjobb och för många unga är det enda chansen att få jobba på sommarlovet. Samtidigt vet vi att många kommuner har ansträngd ekonomi, så vi är övertygade om att det här förslaget är mycket välkommet, säger Ulla Andersson.

För mer information:

Vänsterpartiets presstjänst:
070-620 00 64

En kommentar till “Budgetkrav: 10 000 sommarjobb”

  1. Denice

    När jag sökte sommarjobb tidigare i en socialdemokratiskt styrd kommun där jag bodde fick jag ett mail tillbaka där det stod att utländska ungdomar skulle tas före och att jag som svensk ungdom kunde söka någon annanstans, eftersom jag skulle ha lätt att få jobb (jag var arbetslös hela sommaren). Detta kändes som en käftsmäll då jag själv hade problem ekonomiskt och bortprioriterades av kommunen för att jag råkar vara etniskt svensk. Det är ren idioti att bortprioritera svenska ungdomar bara för att utländska ungar ska kunna få sommarjobben. Borde inte dessa delas ut jämnt mellan alla ungdomar? Oavsett etnicitet.