Vänsterpartiet välkomnar att extra val inte behövs


Jonas Sjöstedt kommenterar uppgörelsen som innebär att det inte behövs något extra val.

– Vi välkomnar den uppgörelse mellan regeringen och de borgerliga partierna som gör att det största blocket i riksdagen kan få igenom sina budgetförslag framöver. Vänsterpartiet sökte inte extra val. Vi har hela tiden velat genomföra den budget som vi och regeringen förhandlat fram och som innehåller en rad angelägna reformer som sänkt skatt för dem med låga pensioner, satsningar på äldreomsorg och bättre villkor för ensamstående föräldrar, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet vill nu att huvuddragen i den rödgröna budgeten genomförs i en eller flera ändringsbudgetar under 2015.

– Vi är beredda att samarbeta med regeringen om det. För oss är det också avgörande att arbetet med att genomföra överenskommelsen om att ta bort vinstjakten i välfärden genomförs som planerat.

Det inställda extra valet innebär att Vänsterpartiets arbete som oppositionsparti i riksdagen fortsätter, samtidigt är partiet redo att förhandla om fler statsbudgetar under mandatperioden:

– Vi är ett parti som samarbetar och vill påverka politiken. Vi är redo att förhandla om kommande budgetar om de har en inriktning som minskar inkomstklyftor, ökar sysselsättningen och stärker välfärden. I andra frågor kommer vi att vara ett tydligt vänsteralternativ och oppositionsparti till regeringen.

8 kommentarer till “Vänsterpartiet välkomnar att extra val inte behövs”

 1. Anders Andersson

  Det känns bra att vi betonar att vi fortfarande håller fast vid kravet om att vinstjakten måste bort från välfärden! Men det är trist att vi hamnar tillsammans med Sverigedemokraterna utanför den ganska enkla överenskommelsen. Vad är det i den vi inte skulle kunna skriva under på?

 2. Åsa

  Jobba mer för barn med särskilda behov i skola och fritids!

  Vi med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) diagnoser och psykisk ohälsa prioriteras inte!!!!

 3. Martin

  Känns som en mycket bra lösning för framförallt oss i Vänsterpartiet då vi kommer få stort inflytande i budgetförhandlingarna med Löfvéns regering. Bra också att SD:s möjligheter att tvinga fram sin fascistiska politik genom utpressning nu blir mindre.

 4. Bodil Lindqvist

  Undrens tid är ännu inte över. Vi gläds över dagens besked om inställt nyval och önskar både Stefan och Jonas lycka till under kommande fyra år.

 5. Magnus Thelin

  Så V är nu del i den största regeringskonstellationen?

 6. Sven

  Tyvärr så är nog extravalet endast uppskjutet något år. Borgarna kommer att trixa och fixa så att de inte, tycker de, behöver respektera det. T ex: C lägger ett enskilt förslag till Statsbudget. Då är de inte del av ett block vid det tillfället. FP, M och KD röstar på C-förslaget i stället för på sina egna som de för syns skull (inte allvarligt menat) lagt fram, OCH RÖSTAR SD PÅ C-FÖRSLAGET, och det får majoritet. Därmed faller regeringen och nyvalet är oundvikligt.
  Har jag förstått det här rätt?