Välfärdsreformer träder i kraft vid nyår


Vid nyår blir preventivmedel avgiftsfria för unga upp till 20 år och tandvården avgiftsfri för unga upp till 21 år. Det är två av de välfärdsreformer som Vänsterpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen.

Även de äldsta gynnas av att Vänsterpartiets krav i budgetförhandlingarna nu blir verklighet. Vid nyår blir nämligen den öppna hälso- och sjukvården avgiftsfri för alla som är 85 år eller äldre.

– Det känns oerhört bra att få vara med och bygga ut välfärden. Tillsammans med de 10 vänstermiljarderna till välfärden som börjar betalas ut vid nyår blir detta den största välfärdssatsningen i Sverige på väldigt länge, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Vid nyår genomförs också fler förändringar som gör livet lite lättare för många som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Det blir exempelvis höjda inkomstgränser i bostadsbidraget för barnfamiljer och höjt bostadstillägg för personer med sjuk- och aktivitetsersättning.

 

För mer information:

Vänsterpartiets presstjänst, 070-620 00 64

2 kommentarer till “Välfärdsreformer träder i kraft vid nyår”

 1. Roland Holm

  Bra jobbat men det krävs mer. En av de märk-
  ligaste kommentarena jag hört var när Löfwen
  blev intervjuad av Aftonbladet och på frågan
  om varför sjuka och arbetslösa måste betala
  högst skatt. Löfwen svarade: Det var ett på-
  bud från Alliansen för att få fler i jobb vilket
  misslyckades, lagt kort ligger. Av det svaret
  förstår man Socialdemokraternas färdriktning,
  Jag säger bara: oj, oj, oj.

 2. Stefan Einarsson

  Hur går det med förbättringen av reglerna för deltidsarbetslösa? Kan vi som redan förbrukat 75 deltidsdagar räkna med en förbättring eller gäller det bara ”nyarbetslösa”?