Välfärdsreformer hotas av maktspel


budget-ulla

Regeringen har förhandlat med Vänsterpartiet för att ta fram en statsbudget som ska beslutas av riksdagen 3 december. Den innehåller många reformer som inte hade blivit verklighet utan vänsterns medverkan. Nu hotas alla de sakerna av politiskt maktspel.

– Det är naturligtvis inte bra. Även om detta inte är vår budget så har vi fått igenom mycket som vi är stolta över, t.ex. stora satsningar på äldreomsorgen och bättre a-kassa och höjt underhållsstöd, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Den som är med och lägger fram en statsbudget måste också vara beredd att genomföra den. Vänsterpartiet tar det ansvaret. Hur de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna tänker agera är oklart.

– Vi vet ju inte hur sd kommer att rösta för det vägrar de att tala om. Vi vet inte heller vad de borgerliga partierna tänker göra om deras budget vinner för det vill de inte svara på. Det är klart att det är regeringens ansvar att få igenom sin politik, men det är ju ändå rimligt att de borgerliga svarar på hur de tänker sig att Sverige ska styras om de vinner. Vem ska regera och genomföra deras budget. Vill de överhuvudtaget regera, säger Ulla Andersson.

Bland de saker som går förlorade om förslaget till statsbudget inte går igenom finns bland annat satsningar på bättre förlossningsvård, gratis medicin till alla barn, bättre villkor för pensionärer och mer pengar till välfärden.

– Det vore bra för Sverige om den här budgeten blev verklighet. Det vore illa om den inte blev det och ännu värre om orsaken är maktspelet i riksdagen, säger Ulla Andersson.

2 kommentarer till “Välfärdsreformer hotas av maktspel”

  1. Jonatan

    ”åh, vår budget som är så bra och dom är bara dumma. Varför är det svårt att styra ett land?”

    Tänk att allt är alla andras fel jämt… Så talade inte den förra regeringen. Den var upptagen med att ta ansvar för Sverige.