Stor skillnad på samarbete åt vänster eller höger


Det senaste dygnet har både vice statsminister Isabella Lövin och finansminister Magdalena Andersson gjort utspel där de talat varmt om regeringssamverkan med Liberalerna och Centerpartiet. Jonas Sjöstedt lyfte därför frågan i riksdagen med statsminister Stefan Löfven om vad han egentligen vill.

– Det skulle innebära en helt annan politik än idag då regeringen samarbetar med oss i Vänsterpartiet. Vi har genomfört stora reformer med mer resurser till välfärden och reformer som gynnar ensamstående föräldrar och de med låg pension. Vi bygger fler hyresrätter med rimliga hyror. Vi är överens om att göra något åt vinstjakten i välfärden. Liberalerna och Centerpartiet vill inget av detta. De föreslår stora skattesänkningar som snabbt skulle öka ojämlikheten i Sverige. De är beredda att sänka löner genom statliga ingripanden. De vill privatisera mer av välfärden. Detta är ett politiskt vägval för Sverige, sa Jonas Sjöstedt.

Statsministern ville inte ge besked om han föredrar samarbete åt höger eller vänster utan hänvisade till det parlamentariska läget och vad resultatet blir efter nästa val.

Jonas Sjöstedt:

– Det kan bli ett besvärligt läge efter nästa val, då måste man hantera det. Men man måste också veta vad man vill. Jag vill helst ha ett styre utan borgerliga partier. Vi vet att Löfven vill styra, det är det vi vet. Men åt vilket håll vill han styra? Vill han gå åt höger eller vänster?

– En röst på Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan vara en röst på Annie Lööf och Jan Björklund.

6 kommentarer till “Stor skillnad på samarbete åt vänster eller höger”

 1. Björn-Erik Brobäck

  Det är dags för V att bara ägna sig åt riksdagsdebatterna och bli en folkrörelse . Ni kan inte bara hålla på och käppla om dagskrav. Gör socialismen rumsren och presentera den som ett folkligt alternativ. Huka er inte!

 2. Rune sandberg

  En röst på V är givetvis det bästa för att säkerställa vår demokrati.

 3. Tomas Lundin

  Det är bra att Jonas tar upp detta. Om det skulle bli verklighet av dessa samarbetsplaner, är jag orolig för att vi närmar oss ett politiskt system a la USA där man till slut i praktiken kan välja bara på höger eller j-ligt mycket höger… känns nära nu. Reaktionen från väljarna i ett sånt scenario,. borde vara att vänsterpartiet som enda kvarvarande vänsteralternativ växer. Men jag bävar, för jag tvivlar på väljarnas medvetenhet.

 4. Jonny Pettersson

  2018, S,C och L i regering med V som vågmästare, då kan vi få en bra politik, 2022 så existerar inte L längre. Kan vara en bra väg.

 5. Bengt Sundell

  Det här liknar (S)nillen spekulerar. Sitt still i båten och ro som vanligt men inte enbart som stödparti till regeringen utan titta lite på Corbyn vad han åstadkom i Storbritannien. Han fick unga att resa sig ur soffan och gå och rösta. Han tog upp välfärdsfrågorna och orättvisorna.

 6. Pål Limås

  Mycket bra tal i kärva, nu är alla mina barnmed iv.plus minst två avlidna assistenter