Sjöstedt om att regeringen säljer Vattenfalls kolgruvor: ”Ett sorgligt beslut”


Regeringen har bestämt att sälja Vattenfalls kol i Tyskland till en tjeckisk spekulant.
– Det tycker vi i Vänsterpartiet är ett riktigt dåligt beslut, säger Jonas Sjöstedt. Vi vet att det här förtaget som köper kommer att försöka gräva och eld upp så mycket kol de kan. Det är precis det som klimatet inte tål.

Det här är ett beslut som drabbar klimatet, det drabbar våra barn, det drabbar våra barnbarn.

– Vi i Vänsterpartiet vi hade önskat att regeringen tagit klimatansvar istället och avvecklat kolet och byggt ut det förnybara, säger Jonas Sjöstedt. Vi kan bara beklaga att regeringen har fått så fel i den här frågan.

Det enda som varit positivt i hela den här affären runt Vattenfalls kol det är det otroliga engagemang som funnits från så många människor. Människor som har demonstrerat, som har skrivit, som har argumenterat för att sätta klimatet främst.

– Jag vill tacka alla er som har gjort det här arbetet. Och ni ska veta att även om det känns tungt idag när regeringen gör så fel så är det inte förgäves. Nästa gång vinner vi, därför klimatet måste komma först.

Se Jonas Sjöstedt kommentera försäljningen:

4 kommentarer till “Sjöstedt om att regeringen säljer Vattenfalls kolgruvor: ”Ett sorgligt beslut””

 1. Bo Hallén

  Jag ogillar i högsta grad Vänsterpartiets politik. Men, i denna för världen avgörande miljöfrågor måste jag bekänna att jag till fullo är överens med Jonas Sjöstedt

 2. Kim Fagerli

  stå på er, røsten kommer gå på er och det skall ni veta vad jag anser miljøpartiet ær før några efter en dag som denna…

 3. Bo Hallén

  Varför har min tidigare kommentar som publicerats tagits bort? Är det censur inom Vänsterpartiet?

 4. Khan

  This government will sell whole Sweden they sold children,women and men to Turkey and catagrised the New Swedish as second citizens . The new deel of the government is not surprising . We have to make the left more potential & street power.