Överenskommelse om CSN-lån för körkort


Trots att körkort i många fall är nödvändigt för att få jobb är det många som inte har råd att ta det. Men Vänsterpartiet har nu fått med sig regeringen på att CSN-lån för körkortsutbildning ska införas under mandatperioden. Körkort ska inte vara en klassfråga.

– Eftersom det är så dyrt att ta körkort är det många idag som inte har råd. Det gör att man stängs ute från jobb efter jobb bara för att man inte har pengarna. Därför har vi föreslagit att man ska kunna ta CSN-lån för körkortsutbildningen. Jag är glad att vi nu har fått med oss regeringen på att det ska införas före nästa val, säger Jonas Sjöstedt.

Överenskommelsen är en del av budgetförhandlingarna inför budgetpropositionen för 2017 och innebär att CSN-lån för körkort ska utredas i syfte att införas under mandatperioden. Den exakta utformningen av reformen ska utredas.

7 kommentarer till “Överenskommelse om CSN-lån för körkort”

 1. Pratima Åslund

  Jättebra!!!
  Viktigt att också utreda hur /när återbetalningen av lånet ska ske, så att skuldsättningen inte i sig leder till en klassfråga.

  • Sanna

   Återbetalningen borde vara den samma som för studier med csn-lån och de borde även vara samma regler om att man ska prestera under en viss tid för att få behålla sitt lån. Alltså det borde vara exakt samma regler som de är för studier på komvux och högskola

 2. Kjell Andersson

  Bra
  Jag vet som arbetarbarn hur det var.
  Numera pensionär.

 3. Besviken Trafiklärare

  Ta bort momsen för körkortsutbildning!
  Ta bort alla onödiga tillståndsavgifter för trafikskolor så att körlektionerna blir billigare!
  Körkortssystemet måste ses över,, förarprövarna måste vara mer erfarna.
  Kostnaden avgörs ”vem” man får på provet!
  Trafikinspektörerna måste ledas uppifrån så att provet blir verklighetsanpassat.
  Istället för att köra ”på ett sätt” när man kör prov,, och sedan när det är över kör man vanligt..
  Ett omprov för löjliga fel pga inspektörens oerfarna beteende kostar stackars eleven minst 6000kr till i provavgifter och körlektioner.
  Skuldsätta 18 åringarna så de startar arbetslivet med en skuld är ingen bra lösning!

  Körkort förblir klassfråga för att regeringen vill ha det så!
  Och det är mkt fördelaktigt för dem och dess inblandande myndigheter!

 4. Taina Honkonen

  En sak som man inte har tänkt på är hur svenska ungdomar som är muslimer ska å råd att ta körkort. Det är nämligen så att islam inte tillåter att man lånar pengar mot ränta. Vet av egen erfarenhet att mina barnbarns utbildningar t ex är begränsade till hemorten eftersom de inte kan ta studielån på grund av sin religion. Det samma gäller även körkort. Det är ju en omfattande skara unga människor som skulle behöva den här hjälpen, men inte kan.
  Allt har alltid två sidor hur bra förslag man än kommer med!

  • Lisbeth Hellstrand

   Jag säger bara det, ojojojojojojoj. En del vill bara se problem hur man än gör och jag trodde att dessa unga människor bor i Sverige eftersom dom är aktuella för körkort i Sverige?

 5. Gabryjel Blom

  Problemen jag kan se med detta är främst att man skuldsätter redan ekonomiskt utsatta ungdomar (främst). Man kan hävda att med körkort kan man lättare få jobb och då är det en väg ur skuld och ev. Fattigdom. Det andra som jag funderar över att vi lägger ansvaret på individen och individuella lösningar istället för att lägga detta på samhället. Om körkort är ett krav på nästan alla arbetsplatser borde samhälle tillgodose en komplett utbildning, låt körskortet vara en gymnasiekurs, obligatorisk på alla program. Ta bort entreprenörerna och införliva dom i gymnasiet och komvux utbildningen och lägg ansvaret på samhället