Mia Sydow Mölleby ny gruppledare i Vänsterpartiet


Idag valdes Mia Sydow Mölleby till ny gruppledare för Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Mia Sydow Mölleby, 55 år, representerar Örebro län och är invald för en andra mandatperiod. Hon är ledamot i konstitutionsutskottet och sitter både i Vänsterpartiets partistyrelse och verkställande utskott.
–   Det är en ära att få leda arbetet i Vänsterpartiets riksdagsgrupp, inte minst i det allvarliga politiska läge som är. När andra partier vill ha sänkta löner och höjda hyror så lägger vi tydliga förslag för att göra välfärden och samhället starkare. 

Till vice gruppledare valdes Maj Karlsson, från Göteborg, som är Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson.
Avgående gruppledare Hans Linde fortsätter sitt uppdrag som utrikespolitisk talesperson i Vänsterpartiet.

För mer information:

Mia Sydow Mölleby
070-633 71 89

Vänsterpartiets presstjänst:
070-620 00 64

3 kommentarer till “Mia Sydow Mölleby ny gruppledare i Vänsterpartiet”

 1. gunilla jönsson

  Varför avgår Hans Linde som gruppledare? Förklaring efterfrågas.

 2. marant

  Så här skrev Hans Linde själv på sin Facebook den dagen han meddelande att han ville avgå:

  Idag har jag meddelat Vänsterpartiets riksdagsgrupp att jag kommer sluta som gruppledare.
  I över fem år är har jag varit Vänsterpartiets gruppledare. Jag är den gruppledare i riksdagen som suttit längst. Medan gruppledarna avlöst varandra i snabb takt i andra partier har jag gång på gång fått förnyat förtroende av vår riksdagsgrupp. Det är jag väldigt hedrad och stolt över.
  Det har varit fem lärorika och roliga år. Men gruppledarskapet har också tagit mycket tid och ibland varit lite slitsamt.
  Vänsterpartiet har idag en stark och välfungerande riksdagsgrupp. Vi har ett mycket proffsigt kansli. Vi befinner oss mitt i en mandatperiod. Det är ett utmärkt tillfälle att lämna vidare stafettpinnen. Det saknas inte personer som kan ta vid.
  Det här innebär inte att jag kommer trappa ner mitt politiska arbete. Jag kommer lägga lite mindre tid på möten med talmannen, med att förbereda gruppmöten, att hålla tacktal på 50-årsdagar och allt annat man får göra som gruppledare. Men jag hoppas att jag framöver kan lägga betydligt mer tid på det som jag tycker är än roligast – att ta fighten för en solidarisk och feministisk utrikes- och utvecklingspolitik.

 3. gunilla jönsson

  Tack för svar. Det lugnade. Jag har stor respekt för Hans Lindes kunskap och engagemang. Han är en utmärkt företrädare för vårt parti, som vi kan vara stolta över.