Lagstifta om bankernas kontanthantering


Idag anordnar riksdagens finansutskott en offentlig utfrågning om kontanthanteringen i samhället. Vänsterpartiet menar att bankerna inte ska ges tillstånd att bedriva verksamhet om de inte upprätthåller kontanthanteringen. För detta krävs en lagändring, skriver Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson och Håkan Svenneling, landsbygdspolitisk talesperson.

Under överskådlig framtid kommer inget politiskt beslut att fattas om att avskaffa kontanter i samhället. Ändå håller det på att ske via storbankernas agerande. De har på eget bevåg bestämt sig för att det är för dyrt att hålla och ta emot kontanter för och från sina kunder. Detta eftersom de vet att det är lättare att tjäna pengar på användandet av kort.

Vi har fått ett samhälle där bankerna bestämmer över om vi ska ha tillgång till kontanter eller inte. Banker som gör svindlande vinster och som dessutom finansierar sin verksamhet till stora delar med sina kunders pengar – deras inlåning från hushållen överstiger deras utlåning.

Sedan 2010 har det blivit drygt 500 färre bankkontor som inte hanterar kontanter hos Swedbank, Nordea och SEB. Det går alltså fort. Det är en ökning av bankkontor som inte hanterar kontanter med drygt 540 procent på 3 år. Det blir färre och färre som hanterar kontanter. Sverige ligger nu dessutom i EU:s bottenliga vad gäller tillgången till bankomater samtidigt som möjligheterna att ta ut kontanter ur dessa har sänkts kraftigt.

Tillgången till kontanter har också blivit en skillnad mellan stad och land. Hur många mil landsbygdsbor tvingas åka för att kunna ta ut kontanter ska vi inte ens våga sia om. Idag har mer än 130 000 människor mer än 2 mil till sin närmaste bankomat och av dem är 40 000 personer 65 år eller äldre.

Vänsterpartiet har länge drivit på i frågan om samhällets ansvar för en kontanthantering som är tillgänglig för alla. Tyvärr verkar den nuvarande regeringen inte ha några andra konkreta förslag än att uppmana kunderna att byta bank.

Det är hög tid att ta samhällsansvar för denna centrala demokratifråga och att sluta skjuta över ansvaret på bankkunderna. En bank utan pengar är som ett apotek utan medicin. Politiken behöver överta kontrollen över situationen och bestämma reglerna istället för att låta bankerna göra det.

Vänsterpartiet menar att bankerna inte ska ges tillstånd att bedriva verksamhet om de inte upprätthåller kontanthanteringen. För detta krävs en lagändring. Idag på utfrågningen i riksdagen frågar vi finansmarknadsminister Per Bolund om det inte är dags att göra denna lagändring. Om han inte vill det, vad har han annars för bättre förslag?  Det är dags att ta ansvar och låta demokratin styra utvecklingen – inte bankerna

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, och Håkan Svenneling, landsbygdspolisk talesperson skriver om bankerna och kontanthanteringen på Aftonbladets debattsida idag. Läs hela artikeln här:

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article20488672.ab

6 kommentarer till “Lagstifta om bankernas kontanthantering”

 1. Emil

  Hur kan något minska med 540%? Har jag missat nåt?

 2. Jan Eriksson

  ”en minskning med drygt 540 procent på 3 år” Det var inte lite det! Vore spännande att se hur ni har räknat fram den siffran. Speciellt eftersom meningen ovanför säger att det blivit färre bankkontor som inte hanterare kontanter. Knepigt med dubbla negationer.

 3. Magnus

  Jag finner det skrattretande att banker kan missköta sig så mot sina kunder. Att folk överhuvudtaget accepterar att banker inte tar emot kontanter, de har större möjligheter att bygga in säkerhet i sina kontor än alla ICA banker m.m
  Men det som jag alltid har vänt mig emot är att de höjde kostnaderna för dem som betalade sina räkningar via banken kontant, det var väl cirka 75 kr räkningen de tog, och vilka var då de kunder som betalade direkt, mångt och mycket pensionärer. Så bankerna kunde ta ut 750 kr för tio räkningar..knäppt!
  Sedan säger de att de ökar effektiviteten..lögn. Ökad effektivitet betyder oftast att folk får sparken för styrelserummen vill ha met vinst. För kunderna blir det istället att de ska själva knappa in sina räkningar och göra deras arbete. Sedan betalar vi för att vi har kort och internetbank. Kanske vi skulle skicka göra som banken och begära 75 kr per bankgiro som vi knappar in på internetbanken? Så vi får betalt för det arbete vi gör!
  Sedan undrar jag varför inte stålbads principen inte gällde för bankerna under bank kriserna. Utan att själva gå under för de har gjort vidlyftiga luftslott. Så begär de statligt stöd, och får det sedan fortsätter de i samma bana. Oftast gnäller de om staten vill strama upp det så kallade bankväsendet, och att staten inte ska lägga sig i. Men det är ju tydligt att om bankerna får göra som de vill så gör de ju allt för blåsa oss. Stramar regler behövs. Banker bör kanske sluta spekulera och spela med pengar som inte är deras kapital. Och när de kraschar går de till staten och begär skattepengar. Nej låt dem hellre gå i omkull. Banker bör vara ödemjuka inför att de har kunder. Vi får i princip inget i ränta på spara på banker, om du inte har några miljoner på kontot och räknas som viktiga kunder, då får du bra ränta.
  Vi vanliga dödliga blir hunsade och ses ej som viktiga, så fort något händer så är det småfolket som får betala bankernas överflöde. Men vi är ej viktiga i deras ögon.
  Detta är kapitalism att låta andra betala för deras rikedomar i styrelsen. Att de sedan anser sig för mer än gemene man. Men det kanske är dags för gemene man att visa att makten i styrelse rummet är ett förakt emot de som arbetar ihop deras vinster. Samma grej gäller företag som visar arrogans och ej inser att det är de anställda som skrapar ihop pengarna och får en så liten del av vinsten.
  Kanske borde det vara mer vilda strejker som låter arroganta stora företag blöda miljoner bara för att visa att arbetarna är deras största tillgång, inte styrelse ledemoterna. Jag vet inte, det känns bara hopplöst!!

 4. Bosse Johansson

  Jag är socialist och kommunist och har inget egenintresse i att försvara bankernas profiter. Det som främst skaver är att vänstern så ofta hamnar i teknik och utvecklingsfientliga ställningstaganden. När dagens gamla är borta, vilka är det då kvar som sysslar med kontanthantering i större format. Sannolikt den svarta marknaden och den rent kriminella affärsverksamheten. Och det är väl ändå inte sådant som vänstern vill värna. I periferin till de tragiska händelserna på en restaurang i Biskopsgården i Göteborg fanns en skokartong innehållande 750000 i kontanter. I stort sett allt knarkdealande handlar om kontanttransaktioner. Jag menar att vänstern och arbetarrörelsen har ingen anledning att försvara en föråldrad infrastruktur som dessutom härbärgerar en hel del av det kriminella Sverige. I marxistiska studiecirklar fick vi lära oss att produktivkrafterna utveckling är det som driver utvecklingen framåt och banar väg för det nya. Elektroniska betalningar är absolut en sådan utveckling. Att bankerna strävar att göra profit på denna infrastruktur är föga förvånande. Men det betyder inte att vi socialister och kommunister ska stå ivägen och rida spärr för utvecklingen.

 5. marant

  Det blev en felaktig formulering kring de 540 procenten. Den korrekta, som nu står i texten, är ”Det är en ökning av bankkontor som inte hanterar kontanter med drygt 540 procent på 3 år.”

 6. nisse

  ”Sedan 2010 har det blivit drygt 500 färre bankkontor som inte hanterar kontanter hos Swedbank, Nordea och SEB”

  Jaha men om antalet bankkontor som inte hanterar kontanter minskat med 500 så får man väl förmoda att det relativa antal som faktiskt hanterar kontanter här i landet ökat högst avsevärt.

  I någon ening får man väl säga att det går i rätt riktning då eligt artikelförfattrens mening.