Höjt underhållsstöd från 1 september


Besvikelsen var stor när Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna fällde den rödgröna budgeten, som bl.a. innehöll höjt underhållsstöd. Nu har Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om en höjning som träder i kraft redan 1 september i år.

– För många barn och ensamstående föräldrar kommer det här att betyda mycket. Det är en grupp som har fått stå tillbaka under många år och debatten om barnfattigdomen har pågått länge. Nu gör vi något som förbättrar många familjers ekonomi, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet.

Reformen innebär att underhållsstödet höjs med 300 kronor per barn och månad. Beslutet ligger i vårändringsbudgeten och kostar 207 miljoner kronor för 2015. För kommande år ligger kostnaden på drygt 600 miljoner kronor per år.

 

14 kommentarer till “Höjt underhållsstöd från 1 september”

 1. Alva

  Hej!!
  Gäller detta för studiebidraget också? Och får även rvå-föräldrars-familjer +300?

  • Anna

   Nej, underhållsstöd får man när man är ensamstående förälder med tillräckligt låg inkomst.
   Det har ingenting med barn- och studiebidraget att göra. 🙂

 2. Kim L

  Vänsterpartiet leverar som vanligt när det kommer till att stå upp för de svagare grupperna i samhället. Jag är en nybliven, men allt så stolt, vänsterpartist. Tack för att ni finns och står upp för ett värdigt och solidariskt samhälle!

 3. Christine

  Gäller detta även underhållsstödet vid växelvist boende? Ensamstående föräldrar med varannan veckas boende barn kan också ha det enormt tufft ekonomiskt.

 4. Susanne

  Det gäller att inte rösta borgerligt med sd som svans om vi vill ha ett jämställt samhälle.

 5. Jessica

  Meddelande: Hej jag vill gärna veta hur jag ska må och hur ni tänker nu när det tydligen är bestämt att underhållstödet ska höjas from 1/9.
  Jag är arbetslös, varit sjuk i utmattningsdepression och panikångest sen 2013 och går i terapi på öppenvården.
  Jag är gift o min man o jag har ett barn gemensamt. Vi har varsina 2 barn sen innan och efter bråk med hans ex fick hon vårdnaden. Vi betalar 2546 kr i månaden och har det fattigt varje månad. Plus mim dotter boende på heltid, våran gemensamma dotter och betalar för min son också. Nu är det såhär att hans ex har gift sig och båda har inkomst. Vi kommer ev få sälja och jag jag föll ihop direkt nu när jag fick veta i oro av hur vi ska få ihop det i höst om inte jag får ett arbete.
  Hur tänker ni när ni säger att alla ensamstående är fattiga ?! Borde det inte vara inkomstbeprövat på mammorna också?
  Varför ska hon ha mer som har mer och vi ska gå på knäna och ha kvar pengar till våran dotter.
  Ska ni ta från oss fattiga o ge till dom som 7 detta fall är rikare.? Hur går det ihop?
  Ska jag bli sjuk igen?
  Jag skulle gärna vilja veta hur ni kan dra alla över en kam.
  Jag når fruktansvärt dåligt nu och kände bara att nu går allt år helvete för oss.
  PÅ onsdag ska jag få reda på om jag får jobb genom lönebidrag och får jag då ett nedslag så kmer allt rasera. Lite pengar,psykisk ohälsa plus 600 kr mer  i ska ut med.
  Ni fattar inte hur man mår.
  Önskar återkoppling

 6. Gustav

  ”Om underhållsstöd
  Om du och den andra föräldern inte kan komma överens om ett underhållsbidrag eller om du inte har råd att betala kan ditt barn få underhållsstöd från Försäkringskassan. Då betalas det ut till den andra föräldern. Du ska sedan betala tillbaka det underhållsstödet till Försäkringskassan.
  Hur mycket ska jag betala?
  Du ska betala tillbaka hela eller delar av underhållsstödet till Försäkringskassan. Hur mycket du ska betala beror på din taxerade inkomst och hur många barn du är skyldig att betala underhåll för. Beloppet blir aldrig högre än det Försäkringskassan har betalat ut till ditt barn.”

 7. cliffe

  Politik gör skillnad det är så skönt att borgaregeringens roffarpolitik är borta.

 8. Håkan

  För oss som skall betala detta ökade stöd.
  har ett arbete som ger mig nästan 18000 kr /mån. Skall då betala 3×1573 kr/mån. Måste ha en bostad där barnen kan ha ett rum att sova i när dom är hos mig hyra 8700kr/mån. Summan 13500kr. 4500kr kvar att leva på. Mindre än vad jag haft om jag var arbetslös, så det är kanske bättre att sluta arbeta nu när ni skall ändra på detta! barnens mamma som får pengarna har inget behov av ökat underhåll. 2 som arbetar och har minst 60000kr/mån efter skatt, så behovet för dom att ytteliggare få 900kr är nog stort.

 9. Josse

  Gäller det även om den ensamstående föräldern har en ny sambo?

 10. Marcus

  Hej. Måste fråga en sak. Jag har en piss lön och betalar underhåll till mamman jag har ny familj och två nya barn. Hur tror ni att de känns för mig att betala 1600kr och en hyra på 9000kr lån mm ?? Hon har en ny och är gift med han och har ett barn med han.. Varför höja för mig ? Kanske ska kolla så de blir bra för pappan med men nej ni tänker bara på mamman som har bättre lön en mig.. Besviken..

 11. Jessika

  Det trista i allt det här är att ingen ser att det här kan öka livskvalitén för barnen!! Det som tycks läggas mest fokus på är att ens ex ska få si och så mycket pengar. Jag är själv låginkomstagare och ensamstående förälder och ser fram emot att kunna unna min son fler saker än idag. Och visst visste vi väl att barn inte är gratis när vi valde att snickra till dem, eller? Ja jo livet kan förändras och det blir inte alltid som man tänkt men det här känns väl ändå som något som borde höjts i några år nu?!?!

 12. Maria

  Hej
  Kommer detta gälla alla ensamstående föräldrar oavsett inkomst? Jag har förmodligen bättre inkomst än de flesta ensamstående kvinnor MEN det är ändå kärvt, jag förlorar mycket på vab som alla andra ensamma föräldrar samt att jag anser att alla pappor som väljer att inte ta ansvar för sina barn ska få betala en rimlig del av kostnaderna.

 13. marant

  Vi har avslutat den här kommentarstråden.