Avregleringen av taxibranschen måste utredas snarast


Vänsterpartiet vill, som enda parti, utreda de effekter avregleringen haft på taxibranschen.
– Efter ett antal larmrapporter som avlöjar orimliga arbetsförhållanden och låga ersättningar för taxiförarna, vill vi uppmana regeringen att agera,  säger Emma Wallrup, Vänsterpartiets trafikpolitiska talesperson. 

Efter att taximarknaden avreglerades 1990 och det infördes fri etableringsrätt, har taxiförarnas arbetssituation försämrats drastiskt. Många vittnar om hur de tvingas jobba dygnslånga pass och att pressen och osäkerheten skapat en mycket svår arbetssituation, alltmedan prisraset fortsätter nedåt i konkurrensen mellan alltfler bolag som ger sig in i branschen.
– Vänsterpartiet har haft många samtal med taxiförare och vi är upprörda över den destruktiva utvecklingen och bristen på hänsyn för chaufförernas villkor.
– Vi förväntar oss av en socialdemokratiskt ledd regering att även de tar de här problemen på största allvar och tillsätter en snabb utredning.

För mer information:

Emma Wallrup
Trafikpolitisk talesperson (V)
070- 681 46 15

Vänsterpartiets presstjänst:
070-620 00 64

4 kommentarer till “Avregleringen av taxibranschen måste utredas snarast”

 1. Mats Nordqvist

  Även för en anti-socialist, låter detta helt rimligt

 2. Ulf Eliasson

  Dags att regering (s) och riksdag vaknar, innan det är för sent.

 3. Saied Tagavi

  Det ett bra förslag som vi Försrklubben på Taxi Stockhom kommer att diskutera och besluta ikväll.

 4. Sten-Åke Ryden

  Vill vi ha yrkeschaufförer öht? Eller vill vi endast ha GPS – CHAUFFÖRER som knappt vet var Kungsholmen ligger? Fortsätter utvecklingen är vi mycket snart där. Det går inte idag att försörja sig som taxichaufför på heltid. De som idag kör på ”heltid” kör betydligt mer än 40 tim/veckan. Vilotidsboken kallas allmänt för SAGOBOKEN! Villkoren är bedrövliga. Naturligtvis behövs en konsekvensutredning!!!!!